Dünyada Eşi Benzeri Olmayan Mozaik Ziyarete Açıldı

Yorum ekle
2 dk. Oku

Burdur’un Gölhisar İlçesi’nde bulunan Kibyra Antik Kenti Odeion yapısının orkestra zeminini kaplayan Medusa mozaiğinin ziyarete açıldığı Valilik tarafından duyuruldu.

Burdur’un Gölhisar ilçesinde bulunan ve iklim şartları nedeniyle yıl boyu sergilenemeyen Medusa Mozaiği ziyarete açıldı. Renkli mermer parçalardan yapılmasıyla (opus sectile) henüz bir benzeri olmayan Medusa mozaiği, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. Milattan sonra ikinci yüzyıla ait Medusa mozaiğinin kasım ayı sonuna kadar ziyarete açık olacağı belirtildi.

- Reklam -

Geç Roma dönemine ait dişi canavar figürü olan Medusa Mozaiği Ekim ayı sonuna kadar ziyaret edilebilir.

Dünyada Eşi Benzeri Yok

M.S 1. yüzyılın ilk evrelerine dayanan, mitolojide “Gözlerine bakan kötü niyetli kişileri taşa çevirdiğine” inanılan “yılan saçlı, keskin dişli, dişi canavar” olarak bilinen Medusa’yı tasvir eden “Opus Sectile” tekniği ile renkli mermerlerden inşa edilen mozaiğin dünyada benzeri bulunmuyor.

5 Farklı Katmanla Korunuyor

Antik dönemde konser alanı, meclis, mahkeme ve üzeri kapalı tiyatro görevi yapan Kibyra Odeonu’nun ortasını süsleyen Medusa mozaiği, 2000 yıllık ihtişamıyla ziyaretçileri büyülüyor.

Hava şartlarından zarar görmemesi için yılın 10 ayı üzeri uzman restoratörler tarafından 5 farklı katmanla kapatılan Burdur kent merkezine 108 kilometre uzaklıkta bulunan Kibyra Antik Kenti’ndeki Medusa mozaiği ağustos ayının sonuna kadar ziyaret edilebilecek.

“Kazı 2012 Yılında Bitirildi”

Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Şükrü Özüdoğru, yaptığı açıklamada, Medusa’nın bulunduğu yapı odeonda 2009 yılında kazı çalışmalarının başladığını, 2012 yılında yapının kazısının tamamlandığını belirtti.

Odeon yapısının restorasyon ve koruma projesinin Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlandığını ifade eden Özüdoğru, “Bu yapının ortaya çıkmasıyla Kibyra ünlendi çünkü odeon gibi yapılar genellikle büyük antik kentlerde Efes, Miletos veya Atina gibi ünlü antik kentlerde olmasına rağmen Kibyra Odeon’u Türkiye’de orijinalinde üzeri çatıyla kapatılmış en büyük antik yapı konumunda” dedi.

Yorum Yap